Monet koiran omistajat ovat olleet tilanteessa, jossa oman lempimusiikin kuuntelu saa lemmikin reagoimaan esimerkiksi heiluttamalla häntää, haukkumalla tai jopa ulvomalla. Kun mietitään vastausta kysymykseen siitä, nauttivatko koiramme samalla tavalla musiikista kuin me, moni vastaisi varmaan tähän kysymykseen kyllä, sillä voimme löytää sosiaalisesta mediasta lukuisia videoita siitä, miten karvakaverimme reagoivat musiikkiin mitä uskomattomimmilla tavoilla. Tieteen mukaan asia ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen.

Pitävätkö koirat todella ihmisten musiikista?

Monella koiran omistajalla on tapana jättää rentouttavaa musiikkia soimaan esimerkiksi töihin lähtiessä. Yleinen uskomus siitä, että rentouttava musiikki voi auttaa lievittämään koiran eroahdistusta vaikuttaisi kuitenkin olevan väärä. Jos koiran omistajalta kysytään suoraan, millaisesta musiikista heidän koiransa mitä todennäköisimmin pitävät, monet varmasti olettaisivat, että koira “pitää” samasta musiikista kuin he. Näin ollen, jos kuuntelet paljon kitaramusiikkia, voisit olettaa, että myös koirasi korva olisi tottunut samaan musiikkiin.

Eläinten musiikillisia mieltymyksiä on itse asiassa tutkittu jo jonkin verran, joten meillä on tänä päivänä käsissämme jo yllättävän paljon tietoa siitä, millä tavalla eläimet ymmärtävät musiikin. Eläinpsykologien mukaan monet eläimet osaavat itse asia nauttia musiikista, mutta eri lajien välillä esiintyy paljon eroja.

Näin takaat koiran hyvinvointi asianmukaisilla tarvikkeilla

Musiikilla on monenlaisia etuja mielenterveyden kannalta. Koiran omistajan ei kuitenkaan välttämättä kannata tukeutua liian tiukasti siihen oletukseen, että musiikki auttaa rentouttamaan myös koiraa, vaan tässä mielessä koiran kannalta parasta olisi panostaa sellaisiin leluihin, peleihin ja herkkuihin, joista kaikki kaikki koirat osaavat nauttia.

Koiran hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että koiralle tarjotaan tarpeeksi aktiviteetteja ja että sen kanssa vietetään riittävästi aikaa. Erilaiset aktivointilelut, toimintalelut, pallot, purulelut ja herkut myös herkemmän koiran vatsalle löydät helposti osoitteesta Zoo.fi edullisella ja nopealla toimituksella. Kun tilaat koirallesi asianmukaiset tarvikkeet osoitteesta Zoo.fi, löydät laajan valikoiman jokaisen koiran yksilölliseen tarpeeseen soveltua herkkuja, koiranruokia, ulkoilutarvikkeita ja koiran aktivointiin suunnattuja leluja ja pelejä.

Mielenkiintoisia tutkimustuloksia

Tutkimusten mukaan osa koirista ymmärtää ihmisten musiikkia, mutta musiikista nauttiminen on liitetty pikemminkin suurikokoisiin koiriin. Tätä ilmiötä on selitetty sillä, että isoilla koirilla suhteellisen samankaltainen ääniala kuin aikuisilla miehillä, joten ne pystyvät ymmärtämään paremmin musiikillisia elementtejä verrattuna pieniin koiriin.

Toisen Glasgow’n yliopistossa suoritetun tutkimuksen mukaan koirat osaavat nauttia eniten reggaesta ja kevyestä rock-musiikista. Toiset tutkijat ovat taas sitä mieltä, että klassinen musiikki miellyttää koiria eniten, siinä missä raskas heavy-musiikki voi saa koirat kiihtymään.

Vaikka emme voi kysyä suoraan koiralta, millaisesta musiikista se pitää, näissä tutkimuksissa on käytetty pohjana koirien sydämen sykettä, jonka kautta tutkijat ovat pystyneet määrittelemään, millainen musiikki laskee fysiologisesti koiran stressiä eniten. Tämän kaavan mukaan tutkijat sitten perustelivat, millainen musiikki on koirille mieluisinta, koska tietty musiikki auttoi laskemaan koiran stressitasoja.