Musiikkiharrastuksen aloittaminen on iso päätös, ja vielä isompi päätös on se, mitä soitinta haluaa alkaa soittamaan. Soittimia on todella paljon, ja niillä soittaminen vaatii paljon harjoittelua sekä kärsivällisyyttä. Soittimien oppimisessa on myös paljon eroja, sillä jotkin soittimet ovat vaikeampia oppia kuin toiset. Käydään yhdessä nyt läpi muutamia vaihtoehtoja.

Mikä soitin ensimmäiseksi soittimeksi?

Tähän varsinaista suoraa vastausta ei ole, sillä kaikki me ihmiset olemme erilaisia, meillä on erilaisia taitoja, ja pidämme eri asioista. Ensimmäiseksi voisi vaikkapa miettiä kouluaikoja ja erityisesti musiikkitunteja, jossa pääsi kokeilemaan erilaisia soittimia. Niistä voisi löytyä itselleen sopiva soitin. Monelle mieleen jää piano, rummut tai kitara.

Päätökseen voi ottaa myös huomioon sen, että minkälaisia ominaisuuksia sinulla itsellään on. Oletko esimerkiksi näppärä sormistasi, tykkäätkö olla huomion keskuudessa, vai oletko mieluiten taustalla mukana.

Kitara, basso sekä piano

Sorminäppäryys on yleensä merkki siitä, että voisi oppia hyvin soittamaan kitaraa tai vaikkapa bassoa. Myös piano vaatii näppäriä sormia. Nämä kolme ovat hyvin klassisia valintoja, ja siinä ei ole mitään väärää. Kaikilla näillä soittimilla saa uskomattomia asioita aikaan, jos vain kärsivällisyys riittää opetteluun.

Rummut

Jos taas tykkää esimerkiksi pitää niin sanotusti homman “kasassa”, niin rummut ovat silloin sopiva vaihtoehto. Jos tykkää läpytellä muutenkin käsillä polvia ja napsutella sormia, niin kannattaa silloin kokeilla rumpujen soittamista. Rummut asettavat koko bändille rytmin, ja sen takia ne ovatkin yksi tärkeimmistä soittimista.

Laulu

Välttämättä musiikin harrastuksen aloittaminen ei vaadi edes sitä, että tarvitsisi soittaa mitään. Jos tykkää olla huomion keskipisteenä, ja on aina tykännyt laulaa kappaleiden mukana, niin miksi ei alkaisi laulamaan toden teolla.

Viulu

Hieman vähemmän suosittu vaihtoehto, mutta todella hieno soitin on viulu. Viulua voi soittaa monessa eri musiikkilajissa, ja jos tykkää erityisesti vaikkapa elokuvien ääniraidoista, niin viulu voi olla hyvinkin mielekäs valinta ensimmäiseksi soittimeksi. Viulun opettelu voi olla hieman haastavaa, sillä tietoa siitä löytyy hieman vähemmän, mutta ei kannata antaa sen lannistaa.