Musiikki on monelle tärkeä osa elämää. Kuulokkeet ovat päässä bussissa istuessa tai lenkillä, autossa kuunnellaan radiota tai soittolistoja, bileissä soi musiikki, ja telkkarista on mukava katsella laulukilpailuja tai muita musiikkiohjelmia. Osa meistä tiedostaa kuinka tärkeää musiikki meille on, kun taas osa kuluttaa musiikkia passiivisesti, antamatta sille kovinkaan suurta roolia elämässä.

Musiikki on kuitenkin paljon enemmän kuin vain pieni viihdyke joka auttaa sietämään tylsiä tilanteita. On olemassa lukuisia tieteellisiä tutkimuksia jotka osoittavat kuinka monella tavoin musiikki vaikuttaa aivoihimme. Hyvän musiikin kuuntelu muun muassa tuottaa dopamiinia, joka on yksi aivojen mielihyvää aiheuttavista välittäjäaineista. Musiikki myös laskee stressihormoni kortisolin eritystä sekä sydämen sykettä. Musiikin kuunteleminen on näin ollen erinomainen keino rentoutua.

Stressi on yksi nykyajan suurimpia ongelmia, ja harva tietää kuinka lieventää stressiä arkipäivisin. Musiikki on yksi helpoimpia ja tehokkaimpia keinoja, koska musiikin kuuntelu on niin helppoa ja sen vaikutus mielialaamme valtavan suuri. Kun siis koet olosi rasittuneeksi töiden jälkeen, sen sijaan, että avaisit kaljatölkin ja laittaisit telkkarin päälle, laita torkkupeitot kylmien jalkojen päälle, oma lempimusiikki soimaan kaiuttimista ja keskity kuuntelemaan.

Keskity musiikin kuuntelemiseen

Musiikki sopii toki useimman tekemisen taustalle, mutta kaikkein parhaiten musiikki tehoaa, kun emme keskity mihinkään muuhun kuin sen kuuntelemiseen. Jos siis väsyttää tai ei huvita tehdä mitään, kokeile maata sohvalla ja yksinkertaisesti kuunnella musiikkia. Saattaa olla monelle yllätys, että musiikin kuuntelu itsessään on täysin riittävää tekemistä. Olemme nykyisin niin tottuneita tekemään ainakin kahta asiaa yhtäaikaa, että paikallaan oleminen ja pelkkä kuuntelemiseen keskittyminen kuulostaa ajatuksena tylsältä.

Itse asiassa kaikkein rentouttavinta on kuitenkin ne tilanteet missä keskitymme vain yhteen, mahdollisimman yksinkertaiseen asiaan. Esimerkiksi sauna on paikka missä jokainen suomalainen osaa olla tekemättä mitään, ja osaksi juuri sen takia sauna onkin niin rentouttava paikka. Samoin on vaikkapa metsässä kävelemisen tai uimisen laita. Musiikin kuuntelu on tarpeeksi yksinkertaista jotta voimme tehdä sitä väsyneenä ja samalla voimme antaa ajatusten vaellella, mutta silti se on tarpeeksi viihdyttävää jotta emme pitkästy.

Kuinka rentoutua musiikin avulla kotona

Jos siis haluaa käyttää musiikkia tietoisesti itsensä rentouttamiseen kotona, kuinka se onnistuu parhaiten? Yksinasujan on helppo kuunnella kotona musiikkia kaiuttimella, mutta parisuhteessa asuvat tai asunnon perheen tai kämppiksen kanssa jakavan on otettava huomioon haluavatko toiset kuunnella musiikkia. Tämä ongelma on helppo välttää ostamalla hyvät kuulokkeet, jotka päässä ei tarvitse miettiä ärsyttääkö kämppistä hevimusiikki, tai pitääkö puoliso sinua naurettavana jos kuuntelet romanttisia lauluja. Omasta musiikkimausta ei kannata tinkiä, koska todella rentouttavaa on vain musiikki josta itse tykkää.

Kotiin kannattaa luoda oma musiikinkuuntelusoppi jossa voi vaan olla ja nauttia. Jos jakaa asunnon muiden kanssa, paras on huone jonka oven voi sulkea. Kannattaa asettua sohvalle tai nojatuoliin ja ottaa mukillinen teetä ja torkkupeitot kylmän välttämiseksi. Valot kannattaa himmentää, ja kynttilät ja aromaattiset öljyt auttavat rauhoittumaan. Sano muille asukkaille että sinua ei saa häiritä tiettyyn aikaan, tai laita ovi lukkoon. Jos kotona on kylpyamme, kylvyssä musiikin rentouttava vaikutus vain korostuu, ja lukittuun kylpyhuoneeseen eivät muut tule häiritsemään. Sitten vaan oma lempimusiikki soimaan, ja jo puolen tunnin päästä olo on kuin uudella ihmisellä.