Aivan kuka tahansa ei ole valmis sellaisiin ponnistuksiin kuin oikeustieteelliseen tai lääketieteelliseen tiedekuntaan sisään pääseminen vaatii. Monelle jokin vähän helpompi tie voi siis soveltua

paremmin. Joillekin toisille aloille voi kuitenkin olla hieman helpompaa päästä sisään, mikä kannattaa hyödyntää silloin, kun ei ole valmis uhraamaan jopa montaa vuotta elämästään opiskelupaikan saavuttamiseen. Mitään yhtä totuutta asiaan ei kuitenkaan ole olemassa, koska tilanne hakijamäärien suhteen vaihtelee vuosittain. Jonkinlaista suuntaviivaa kuitenkin voidaan vetää. Tärkeintä on silti aina varmistaa, että mielessä siintävä ala on sellainen joka itseä aidosti kiehtoo ja kiinnostaa. Vaikka joinakin vuosina tiettyihin korkeakouluihin on helpompi päästä kuin toisiin, ei asiaa kuitenkaan voi varmuudella etukäteen tietää.

Mitä helpommin saavutettavat alat ovat?

Tähän kysymykseen voi lopulta vastata vain suuntaa-antavasti, mutta esimerkiksi Itä-Suomen suunnalla tarjottaviin opintoihin on joinakin vuosina ollut muita yliopistoja helpompi päästä sisään. Myöskään Helsingin yliopiston maataloustieteiden aloituspaikoista ei joka vuosi ole ollut erityisen suurta kilpailua, ja toisinaan jopa yli 70 prosenttia hakijoista on päässyt aloittamaan opinnot. Tämä tarkoittaa myös sitä, että aloituspaikkoja on todella paljon verrattuna hakijamääriin. Kannattaa siis tutkia jonkin verran myös todennäköisyyksiä, koska siten on mahdollista säästää paljonkin aikaa ja vaivaa, varsinkin jos kyseinen sattuu aidosti kiinnostamaan. Pohjimmiltaan sisäänpääsyssä on kuitenkin kysymys omista tiedoista ja taidoista, ja vasta sen jälkeen todennäköisyyksistä.