Jos musiikista haluaa todella tehdä itselleen ammatin, kannattaa pohtia, minkälaisten opintojen pariin olisi järkevintä hakeutua. Tämä saattaa joskus tarkoittaa ponnistelua ja kovaa työtä, mutta se on tuttua intohimoisesti musiikkiin suhtautuvien keskuudessa. Jos haluaa työskennellä musiikin parissa ammatikseen, vaaditaan yleensä jonkinlaista musiikkialan tutkintoa. Vaikka siis olisi kuinka lahjakas, voi olla, että joutuu joka tapauksessa suorittamaan jonkinlaisen tutkinnon. Korkeakoulujen lisäksi on kuitenkin olemassa paljon muitakin vaihtoehtoja. Esimerkiksi kaupunkien opettajanviroissa pääsyvaatimuksena on usein virallinen tutkinto. Ja mitään haittaa tutkinnosta ei koskaan ole, vaikka se ei pakollinen olisikaan.

Musiikkialan koulutuksen parissa on runsaasti erilaisia nimikkeitä, ja myös eri koulutusohjelmat eroavat jonkin verran toisistaan. Monelle itse musiikin parissa työskentely, laulaminen tai oman instrumentin soittaminen ovat kuitenkin pääasia.

Työllistyykö musiikkikoulutuksella?

Moni kavahtaa taiteellisia aloja niiden epävarmana pidetyn työllisyystilanteen takia. Freelancerina toimiminen tai pätkätyöt ovat monelle epämiellyttävä ajatus ja suoranainen kauhukuva. Jos työ on kuitenkin oma intohimo, saattaa asia alkaa tuntua hieman erilaiselta. Taiteellisille aloille ei yleensä hakeuduta rahan perässä, sillä rahan tekemiseen löytyy paljon helpompiakin vaihtohtoja. Onneksi Suomessa tuetaan taidetta melko hyvin, vaikka myös apurahojen puute on usein esillä julkisessa keskustelussa. Moni musiikkikoulutuksen omaava päätyy kuitenkin lopulta varsin käytännöllisiin tehtäviin esimerkiksi opetuksen pariin. Perustutkinoista ei todellakaan ole pulaa, ja ne voivat antaa loistavan pohjan myös jatko-opinnoille korkeakouluissa.

Miksi hakeutua musiikkialan koulutusohjelmaan?

Jos olet musikaalinen tai rakastat laulamista ja soittamista, miksi et harkitsisi harrastuksen muuttamista ammatiksi. Tämä saattaa olla toteutettavissa helpommin kuin uskotkaan. Nykyään puhutaan paljon työn merkityksestä, sekä siitä, että elämässä on tärkeää tehdä sellaisia asioita, joita kohtaan tuntee aitoa intohimoa. Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, että jokaisesta pitäisi tulla pop-tähti tai muu ammattimuusikko, mutta jos tuntuu siltä, että omat rahkeet saattaisivat riittää musiikin parissa työskentelyyn, kannattaa ehdottomasti antaa sille mahdollisuus. Toisaalta moni

tähtää musiikin huipulle, ja on valmis sinnikkäästi jahtaamaan unelmaansa. Musiikillinen koulutus on vain yksi askel kohti suurempaa unelmaa. Jos luet tätä artikkelia, olet todennäköisesti jo kiinnostunut musiikista, joten miksi et ottaisi rohkeasti seuraavaa askelta?